Boon geschiedenis

1972

Frank Boon, geuzesteker met een droom

Ons verhaal begint bij de jonge Frank Boon, die door België trekt om lokale bierspecialiteiten te ontdekken. Al snel sluit hij de geuze- en lambiekbieren uit zijn eigen streek in zijn hart. Geïnspireerd door René De Vits - een van de laatste geuzestekers - gaat hij zelf geuze steken in een kleine kelder in Halle, vastberaden om deze rijke traditie nieuw leven in te blazen.

1975

Oprichting Brouwerij Boon

Terwijl René De Vits weinig toekomst ziet in geuze, ontwikkelt Frank Boon net een grote passie voor deze lokale bierstijl. Frank werkt dan ook hard om de zaak van René over te nemen. In 1975 wordt Frank zelfstandig geuzesteker: het is meteen de start van Brouwerij Boon.

1977

Geuze Mariage Parfait

Geuze wordt niet gebrouwen, maar ontstaat uit een assemblage van lambiekbieren van verschillende leeftijden. Wanneer Frank erin slaagt om het perfecte huwelijk tussen de beste lambiekbieren te voltrekken, ontstaat een heel bijzondere Oude Geuze: de Mariage Parfait.

1978

Vestiging in Hondzocht

Nadat Frank Boon erin is geslaagd om de geuzestekerij van René De Vits over te nemen, verhuist hij de activiteiten naar Hondzocht, een gehucht van Lembeek. Die locatie wordt niet toevallig gekozen: het woord ‘lambiek’ vindt zijn oorsprong in Lembeek. In de daaropvolgende jaren wordt de voorraad aan lambiekbieren terug op peil gebracht.

1986

Verhuis naar Lembeek-centrum

De toekomst van de geuze is nog niet verzekerd, want steeds meer lambiekbrouwerijen sluiten de deuren. Daarom start Frank Boon met de bouw van een eigen brouwzaal op de nieuwe site in het centrum van Lembeek.

1990

Het eerste brouwsel

In de herfst van 1990 ziet het eerste brouwsel het levenslicht in de nieuwe brouwzaal, die is opgebouwd met tweedehands materiaal van oudere brouwerijen: nieuw materiaal blijft onbetaalbaar. Het is overigens de eerste keer in meer dan 40 jaar dat een nieuwe lambiekbrouwzaal wordt gebouwd. Het is een van de sleutelmomenten die Frank Boon zijn bijnaam als ‘redder van de geuze’ heeft bezorgd.

De bouw van de nieuwe brouwzaal wordt als cultuur project financieel mee ondersteund door Jan Toye. Na een samenwerking van 32 jaar vertrouwt hij in 2021 zijn deel terug toe aan de familie Boon.

1997

GTS-label

Het GTS-label, kort voor Gegarandeerde Traditionele Specialiteit en een bescherming door de Europese Unie, wordt toegekend aan de Oude Geuze en Oude Kriek van Brouwerij Boon. Niet elke geuze of kriek mag zich immers ‘Oude’ noemen. Om die titel te verdienen, moet het bier nog worden gemaakt volgens het traditionele recept en authentieke methodes, hergisten in de fles en van hoge kwaliteit zijn.

2000

Een tweede foedermagazijn

Om te voldoen aan de toenemende vraag, wordt de voorraadcapaciteit uitgebreid. In een tweede foedermagazijn worden 19 grote foeders – grote eikenhouten vaten - met een inhoud van 6500 liter tot 8000 liter geplaatst. In het bestaande magazijn worden de oude tonnen vervangen door andere foeders, als aanvulling op de 17 foeders die er al staan.

2004

Inrichting van het kuipersatelier

Het aantal houten vaten in de brouwerij neemt toe. Er is nood aan een atelier waar deze onderhouden kunnen worden. Het eiken vat – oftewel foeder – waarin de lambiek rijpt, moet gemiddeld om de 15 jaar grondig gereviseerd worden. Omdat zoiets vraagt om specifiek vakmanschap, richt Brouwerij Boon zijn eigen kuipersatelier op. Dit atelier is meteen uniek in België: stichter Frank Boon, zijn zoon Jos en het opgeleide kuipersteam zijn de enigen in het land die foeders kunnen onderhouden volgens de regels van de kunst.

2011

Een derde foedermagazijn

Met de opstart van een derde foedermagazijn telt Brouwerij Boon al 130 foeders. De grootste foeder heeft dan een capaciteit van wel 12.500 liter. Op dat moment beschikt de brouwerij al over een voorraad van bijna 1 miljoen liter lambiek op eikenhouten vaten.

2012

Jos Boon, de 2e generatie

Intussen is Frank Boon al 40 jaar actief als geuzesteker, maar aan stoppen denkt hij in 2012 nog niet. Toch is de opvolging al verzekerd: zijn oudste zoon Jos Boon werkt vanaf dan mee in de brouwerij. Jos studeerde af aan de KULeuven als bio-ingenieur, met brouwerij en mouterij als specialisaties.

2013

Nieuwe brouwzaal

Omdat er meer lambiek verkocht wordt dan er gebrouwen kan worden, is een nieuwe brouwzaal hoognodig. Deze nieuwe brouwzaal, die de capaciteit meer dan verdrievoudigt, wordt geopend in april 2013. Ze is volledig automatisch, verbruikt 70% minder energie en is speciaal ontworpen om lambiek op de traditionele wijze te brouwen.

2013

Monoblends

Ter ere van de opening van de nieuwe brouwzaal wordt de Oude Geuze Boon VAT 44 Monoblend vrijgegeven. Die is het resultaat van een assemblage van 90% lambiek van foeder N°44 en 10% jonge lambiek. Deze unieke Oude Geuze geeft het startsein voor een hele reeks Monoblends, waarbij telkens lambiek uit een ander eiken vat gebruikt wordt.

2015

Oude Geuze Boon Black Label

Ter ere van het 40-jarig bestaan van Brouwerij Boon wordt Oude Geuze Boon Black Label gecreëerd. Dit exclusieve bier is een echt hoogstandje: dankzij een speciale selectie van lambieken met de hoogste vergistingsgraad krijgt de Black Label een zeer droge afdronk. De eerste twee edities heten nog ‘Limited Edition’ en ‘Second Edition’, daarna krijgen ze een nummer.

2017

Karel Boon versterkt de 2e generatie

Brouwerij Boon wordt nog meer een familieverhaal wanneer Karel Boon, zoon van Frank en broer van Jos, er ook voltijds aan de slag gaat. Karel studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen aan de KULeuven en deed al ervaring op in een andere brouwerij. Net als Jos groeide hij op naast de brouwerij, waar hij vaak een handje toestak. Zo groeide de passie en de goesting om de zaak mee voort te zetten.

2018

Vierde foedermagazijn

Het vierde foedermagazijn, gelegen aan de andere oever van de Zenne, wordt in dienst genomen. Het bestaat uit zo’n 40 enorme foeders met telkens een diameter van 4 meter en een inhoud van rond de 25.000 liter. Brouwerij Boon telt nu 161 eiken foeders, goed voor in totaal 2,1 miljoen liter opslag en rijping van lambiek.

2018

Belgian Family Brewers

Brouwerij Boon wordt lid van de Belgian Family Brewers. Deze vereniging promoot historische, onafhankelijke familiebrouwerijen die waarde toevoegen aan de identiteit en de authenticiteit van de Belgische brouwmethodes. Ze zorgt ervoor dat authentieke Belgische bieren zich optimaal kunnen onderscheiden van andere bieren.

2019

Schaarbeekse krieken

Voor het eerst sinds 1989 wordt weer een Oude Kriek gemaakt met Schaarbeekse krieken.
Deze kriekenvariant dankt haar naam aan de markt van Schaarbeek, waar ze werd aangekocht door lambiekbrouwers. De jaarlijkse oogst is beperkt, zodat Schaarbeekse krieken slechts een fractie uitmaken van de 300 ton krieken die Brouwerij Boon jaarlijks gebruikt.

2021

Apogee

Op 1 januari 2021 gaat Frank Boon met pensioen. Zijn zonen Jos en Karel nemen het roer – of liever roerstok – over. Ter ere van zijn brouwerscarrière die van onschatbare waarde is voor de Belgische biercultuur, maakt de familie een speciale Oude Geuze, de Apogee.

Frank blijft betrokken bij zijn levenswerk door beschikbaar te blijven voor Jos en Karel voor advies om zo zijn zorgvuldig opgebouwde expertise en kennis met hen verder te delen.

2021

Belgisch eikenhout voor duurzame foeders

Voor het onderhoud van de foeders werden 10 Belgische eikenstammen aangekocht. Deze bomen hebben wel 250 jaar op de teller en worden enkel gerooid voor duurzame doeleinden. Met hun eikenhout kunnen alle foeders in de brouwerij onderhouden worden, zodat die de leeftijd van 200 jaar halen. Zo geeft Brouwerij Boon meteen een diepere betekenis aan het begrip ‘langetermijndenken’.

Hallo daar!

Ben jij al 18 jaar of ouder?

We zien je graag terug als je 18 jaar bent.